Meer woningen gekocht als belegging

Steeds meer investeerders zien winst in het verhuren van woningen. Ze zetten gekochte woningen om tot huurhuizen in de vrije sector. In sommige wijken is dat gebeurd en in een jaar tijd zelfs bij 1 op de 10 koopwoningen. Starters op de huizenmarkt vissen daardoor vaak achter het net volgens RTL Nieuws op basis van een analyse gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Om tot de conclusie te komen vergeleek men wat de functie was van 7,5 miljoen woningen in 2017 en een jaar later.

De grootste verschuiving vond plaats tussen koopwoningen en woningen voor particuliere verhuur. Bijna 100.000 koopwoningen uit 2017 werden door particulieren in 2018 te huur aangeboden. Omgekeerd gebeurde dat veel minder, waardoor er meer dan 27.000 woningen minder beschikbaar waren voor de koopmarkt.

Starters steeds vaker overboden

Deze ontwikkeling is slecht voor starters, aldus stadsgeograaf Cody Hochstenbach van de Universiteit van Amsterdam, omdat die vaker worden overboden. Het wrange is dat de starters vervolgens ook weer de doelgroep vormen voor de investeerder om het door hem aangekochte pand aan te verhuren. Dit speelt zich vooral af in de populaire centra van steden als Amsterdam en Utrecht.

Bron, Radar TV