Proef hypotheek op basis van betaalde huur.

Voor iedereen die al jaren een hoge huur betaalt, wil BLG Wonen het mogelijk maken om een duurder huis te kopen. Daarom wordt gestart met de zogenaamde huurverklaring. Mensen die op basis van hun inkomen of spaarsaldo niet voldoende zouden kunnen lenen zijn, mogen dat wel als ze kunnen bewijzen dat ze een hoge huur kunnen betalen.

De huurverklaring is een vervolg op de vraag van veel huurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen maar niet een woning kunnen kopen met lagere lasten. BLG Wonen wil met dit initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.

Vermogen opbouwen

De dure huurproblematiek is volgens BLG een enorm probleem: ,,Ruim 1 miljoen huurders hebben zulke hoge woonlasten dat het vrijwel onmogelijk is om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat is zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen.”

De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank bewaken strakke hypotheeknormen. Vóór de kredietcrisis van 2008 was het juist te gemakkelijk om een (hoge) hypotheek af te sluiten, waardoor mensen zich met te veel risico in de schulden hadden gestoken.

Eerst een proef

Voordat BLG de nieuwe methode landelijk invoert, wordt de huurverklaring als proef gelanceerd. Tijdens de proefperiode wil BLG Wonen bij maximaal 40 duurhuurders de mogelijkheid onderzoeken of mede op basis van de huurverklaring een hypotheek kan worden verstrekt.