
Een huis kopen in Nederland is een grote stap — met name voor expats. Hier is onze onlangs bijgewerkte samenvatting over hypotheken, de te verwachten kosten en de stappen die u moet nemen.
Het is gebruikelijk om een makelaar in te schakelen om voor u informatie te gaan verzamelen en onderzoek te doen naar geschikte huizen, deze vervolgens te bezichtigen en onderzoek te doen naar mogelijk onderhandelingsruimte in de vraagprijs. Daarnaast adviseert hij over potentiële valkuilen. Sommige woningen komen met specifieke verordeningen; sommige expats hebben een huis gekocht waarvoor ze, willen ze er gaan wonen, een woonvergunning moeten hebben. Het is natuurlijk prettig als u van tevoren weet of u hier voor in aanmerking komt of niet. Een makelaar zoekt dit uit en weet bovendien ook vaak welke woningen binnenkort op de markt komen.
Zoek een makelaar die uw behoeften kent en laat hem vervolgens zijn/haar gang gaan. De courtage bedraagt normaal gesproken één of twee procent van de aankoopprijs. U kunt zelf zoeken op www.funda.nl, www.huizenzoeker.nl en www.jaap.nl om een idee te krijgen van de prijzen in bepaalde gebieden, ook een huizenbijlage van een krant kan dergelijk informatie geven. De nabijheid van werk, scholen en voorzieningen spelen natuurlijk ook een rol. Wees bewust van de kosten van renovatie van oudere woningen om die aan de huidige gebouw normen te laten voldoen. Jaarlijks wordt belasting geheven op de geschatte waarde (WOZ) van de woning.
Hypotheek
Er zijn veel verschillende soorten hypotheken en de fiscale implicaties zijn complex. Het maximum leenbedrag voor niet-EU-burgers is maximaal vijf keer het bruto jaarloon. Daarnaast gelden onder andere de volgende vereisten:
- u heeft minimaal vijf jaar in Nederland gewoond;
- u hebt een verblijfsvergunning;
- u bent werkzaam;
- als zelfstandige, in dat geval moet u goedgekeurde stukken overhandigen van de laatste drie jaar en moeten er prognoses worden opgesteld voor de toekomst.
- Sommige banken vragen een aanbetaling;
- Bij hypotheken tot een beperkt bedrag (= 90% van de marktwaarde) zijn banken vaak minder streng met betrekking tot de periode die u in Nederland moet hebben gewoond.
Merk op dat voor EU-burgers een hypotheek aanvraag bijna identiek is aan die door een Nederlander. Sommige banken zullen eisen dat u drie jaar in Nederland heeft gewoond. Houd in gedachten dat banken voor hun leningen de criteria voor expats aangescherpt. Het is raadzaam om een voorlopg akkoord te regelen voordat u serieus op zoek gaat naar een huis. Voor een overzicht van uw opties kunt u het beste een financieel adviseur inschakelen.
Kosten
De koper betaalt in het algemeen de aankoopprijs vermeerderd met kosten (kk – kosten koper). De kosten (in totaal ongeveer 6 procent van de aankoopprijs) verwijzen naar kosten zoals overdrachtsbelasting (twee procent), notariskosten, commissie inzake de hypotheek enz. Sommige kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Zodra uw aanbod is aanvaard moet de woning uit de verkoop worden gehaald.Zorg ervoor dat uw financiën op orde zijn (dat wil zeggen dat een geldschieter u tot x bedrag leent). Aan het eind tekenen beide partijen een contract van de overdracht (akte van levering) en de notaris informeert het kadaster (www.kadaster.nl). Het hele proces kan in twee tot drie maanden worden afgerond.
Enkele nuttige feiten
De voorlopige koopovereenkomst wordt opgesteld door de verkopend makelaar of de notaris (in de regio Amsterdam) met 3 dagen bedenktijd. Details als boetebeding en financieringsvoorbehoud worden hier in opgenomen. Het taxatierapport is puur bedoeld voor de hypotheek en is dus geen bouwkundige keuring.
Overdrachtsbelasting is twee procent van de aankoopprijs.
Akte van overdracht (transportakte).
Hypotheek contract (hypotheekakte).
Hypotheek regeling (afsluitprovisie).
De makelaarscourtage in het algemeen een tot twee procent, indien van toepassing. Bij ons is die grotendeels gebaseerd op onze prestatie.
Een Bouwkundige keuring kan verstandig zijn.
21 procent BTW is inbegrepen in ons tarief.
De op deze pagina verstrekte informatie is vrijblijvend en onderhavig aan veranderingen. Wij staan dan ook niet in voor de juistheid er van. Voor exacte informatie verwijzen wij u graag naar een financieel adviseur.
Vrijblijvende kennismaking
+ Gratis woningscan
Onze aankoopmakelaars werken door heel Nederland.
Vastgoedkoper is er dus ook in uw regio!