FAQ. Meest gestelde vragen

Heeft u nog vragen? Grote kans dat wij ze hier beantwoorden

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij en adviseert de koper van een woning. De makelaar probeert een woning aan te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs en beste voorwaarden voor de koper. Daarnaast beoordeelt de aankoopmakelaar de juridische stukken en onderzoekt de situatie ter plekke om onder andere een oordeel te vellen over de bouwkundige staat. Een aankoopmakelaar gaat daarom ook altijd mee tijdens een bezichtiging. Anders is het onmogelijk om een goed oordeel te geven over de woning.

Een verkoopmakelaar is er voor het belang van de verkopende partij en adviseert de verkoper van de woning. Die probeert een woning te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de verkoper, de opdrachtgever.

De meeste makelaars doen aankoopmakelaardij er bij. Het is altijd beter om een gespecialiseerde aankoopmakelaar in de arm te nemen. Dan kan er ook geen sprake zijn van gemengde belangen.

Vroeger moest je wel een aankoopmakelaar inschakelen omdat alleen makelaars op de hoogte waren van de recent te koop aangeboden woningen. Tegenwoordig staan alle woningen gewoon op het internet. Voor het zoeken heb je dus geen makelaar nodig al wordt die service wel vaak tegen betaling geboden. Je kunt het beste zelf jouw droomwoning zoeken en vervolgens een aankoopmakelaar het ingewikkelde werk laten doen.

Let er vooral op dat een aankoopmakelaar onafhankelijk is en bij voorkeur niet tegelijk woningen verkoopt.
Let ook op de kosten die worden berekend en waar deze op zijn gebaseerd.

Een goede aankoopmakelaar helpt bij de aankoop van een woning, regelt juridische zaken, beoordeelt de bouwkundige staat en zorgt voor een goede afwikkeling van de overdracht. Wil je een grotere kans op succes en het beste resultaat uit de onderhandelingen, een aankoopmakelaar heeft geen emotionele band met de woning, en minder stress? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Het voordeel is dan vrijwel zeker voor jou.

In het verleden was het gebruikelijk dat ook aankoopmakelaars hun tarief baseerden op de uiteindelijke prijs van een woning. Er zijn nog steeds aankoopmakelaars die dit doen. Maar het is echt niet logisch. Dit betekent namelijk dat de courtage hoger is naarmate de aankoopprijs hoger is. Dat is natuurlijk niet in het belang van een koper.

Ook wordt er regelmatig een vast tarief afgesproken. Dat is in ieder geval beter dan een percentage van de koopsom. Maar ook hier is de prikkel om zo goed mogelijk te onderhandelen niet erg groot.

Een wat recentere tariefstelling is gebaseerd op een percentage van het bedrag dat van de vraagprijs af wordt onderhandeld. Dit is veel beter want dan lopen de belangen tenminste gelijk op. Toch ziet hier ook een mogelijk addertje onder het gras. Tenslotte is het in de huidige markt niet ongebruikelijk dat ertegen, of zelfs boven, de vraagprijs wordt aangekocht. En geen enkele makelaar kan leven van een courtage van nul Euro. Dreigt dit tijdens de onderhandelingen dan heeft de makelaar geen belang meer bij een overeenkomst.

Een combinatie van de laatste twee is dan ook het beste. Een vast laag (maar wel kostendekkend) tarief gecombineerd met een percentage dat van de vraagprijs af gaat. Er blijft een motief om zo goed mogelijk te onderhandelen maar mocht het echt niet lukken dan is er nog steeds een goede reden om tot overeenstemming te komen.

Een koper gaat op zoek naar een nieuwe woning. Daarmee zijn hoge kosten gemoeid en het is logisch dat je de beslissing van uiteindelijke aankoop niet overhaast wilt doen. Regelmatig blijkt tijdens een bezichtiging dat de indruk die wordt gewekt op internet toch (net) even iets anders is. Een bouwkundige keuring kan duidelijk maken dat er nog veel aan de woning moet worden verspijkerd. Tenslotte kan het nog mis gaan met de hypotheek. Niet erg leuk om je mee bezig te houden maar het kan.

Als je dan ook nog een rekening moet betalen van een aankoopmakelaar dan zit je daar niet op te wachten. Lukt het om een aankoopmakelaar te vinden die op basis van no cure, no pay werkt dan is dat een hele druk minder. Let er dan wel op dat er niet toch allerlei verborgen kosten in rekening worden gebracht en de belofte ook echt waar is.